Willemstraat & Wilheminaplein

Bekendmaking van de aanbesteding van een “kunstweg van Eindhoven over Strijp naar Zeelst”. In 1884 krijgt deze kunstweg de naam “Willemstraat”.

Willemstraat & Wilhelminaplein

Bron: Klik op de foto

 

De Willemstraat en het Wilhelminaplein worden omringd door vele straten vernoemd naar leden van het koningshuis uit een ver, maar ook recent verleden. Eind 18e, begin 19e eeuw was een straatnaam geen vanzelfsprekendheid. Een straat had soms geen naam of in het andere geval zelfs twee of drie namen. De naam “Willemstraat” wordt in 1884 officieel en is de eerste door de gemeenteraad vastgestelde straatnaam van Eindhoven.

In 1873 ontstaan de plannen voor de aanleg van de Willemstraat en het Wilhelminaplein. De Willemstraat moest een nieuwe verbinding vormen tussen Strijp en Eindhoven en Zeelst via Strijp. Het aanleggen van de weg had veel voeten in de aarde. De verbinding moest worden opgehoogd, er moest een brug over de Gender komen en een overweg voor het Valkenswaards lijntje. In 1879 komt uiteindelijk de goedkeuring van het ministerie en de provincie om te starten met de aanleg en zes jaar later, in 1885, wordt de Willemstraat opgeleverd. De straat heeft koninklijke allure: er worden statige huizen gebouwd. Deze ontwikkeling doet de gemeenteraad besluiten de straat een jaar eerder te vernoemen naar Koning Willem III. In 1884 vierde hij namelijk zijn zilveren jubileum als Koning der Nederlanden.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *