1944-15 augustus

oorlog-luchtfoto-kraters

Op Maria Hemelvaart (15 augustus) 1944 werd een grote luchtaanval uitgevoerd op het vliegveld. Bommen en brandende fosfor regenden neer.
Een bom kwam terecht op het plein bij de St.Trudokerk die daardoor zwaar werd beschadigd.
Op 3 september 1944 viel een zestal bommen achter een perceel aan de Zeelsterstraat en een op de hoek Geertruidenbergstraat – Bergen op Zoomstraat, zonder echter al te veel schade aan te richten. Het vliegveld werd op 10 september 1944 weer gebombardeerd.
Ook nu nog worden nog regelmatig blindgangers aangetroffen die moeten worden geruimd.
Getuige het aantal bomkraters op de foto links zijn er dat nog al wat.
Op 11 september 1944 begonnen de Duitsers stelselmatig alle voor de oorlogsvoering bestemde installaties te vernielen, vermoedelijk in verband met het valse bericht van het vallen van Breda. Zodra de Duitsers de gebouwen hadden verlaten die ze tot dan in gebruik hadden gehad, begon de bevolking deze te plunderen, o.a. de gebouwen van de Theresiaschool aan de Bredalaan en Goorstraat, alsmede het Jeugdstormhuis aan de Keizersgracht. Ook in dit gebouw is de Hoofdpost van de Luchtbescherming gevestigd geweest.

 

Zie ook 18-8-1944  De kleine zelfstandige in ieder geval uit de Bergen hebben een oproep gekregen om zich met schop te melden op Vliegveld Welschap. Sommige hebben de trein naar het noorden gepakt om bij hun Familie onderdak te krijgen en een enkeling is op die plek aan een noodlottig ongeval om het leven gekomen. maar helaas zijn er alleen maar advertenties te vinden en geen verhaal/artikel e/o waar de oproep vandaan kwam. Wie heeft er een opheldering voor. Zou bovenstaande lucht aanval op het vliegveld er mee te maken kunnen hebben. Ik ben blij met iedere hint/link.